Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Μπαμπαρίνι και μπαμπαρίνοι στην Σκοπιά Φλώρινας.


Μέσα στο χωριό της Σκοπιάς Φλώρινας οργανώθηκαν σε ομήγυρη με μουσικάντηδες, είκοσι άτομα τρελαμένα και κεφάτα , που θέριευαν χορούς και αστειότητες. Ένα αντρικό χακί κουστούμι μάγκικο και αφρόντιστο με μια υπερμεγέθη γραβάτα, φορούσε η κυρά-Φανή Τζάτζου. Το μπουλούκι δεν τόνιζε τη σοβαρότητα του χρώματος και των προθέσεών τους. Κόκκινα χρώματα υφασμάτων κάναν τους Άγιους Βασίληδες να μεταμορφώνονται σε τουλίπες φυτεμένες. Η Παπαναστασίου Μαρία και ο Χρήστος Στρέζος δεν ξεχώριζαν στη μεταμόρφωσή τους από τους τουλιπάτους άγιους Βασίληδες. Η δόκιμος Ελευθερία Ευαγγέλου φόρεσε το ξεπλυμένο πράσινο της θάλασσας. Η Καλλιόπη Δόντσιου και η Ελευθερία Σκένδου με το μοβ και τις ώχρες μιας τσιγγάνικης μεταμφίεσης, πιο πέρα, το φωτεινό ουρανί και το φλύαρο των ασπροκίτρινων χαμομηλιών στην μικρή τσιγγανοπούλα της εγγονής της Κούρτη Αρετής άπλωναν την ευθυμία .Το φαιό άσπρο της Έφης Βέργου ως Άραβας χλεύαζε τα αστεία πλούτη. Ο Σκένδος Λάζαρος φιλάρεσκα αρκέστηκε στο σκούφο του σαν ένα λοφάκι όταν πλαγιάζει ο ήλιος. Ο Βαγγέλης Τζάτζος απρόσωπος Ζορό. Η Ειρήνη Πετσόϊ με την ποδιά ανοίγματος φύλλων υπόσχονταν να σε κάνει "πίττα" .  Η Αθηνά Μεσνιτσιάρη και η Χριστίνα Στρέζου ενάγουσες κοκκινοσκουφομένες άπλωναν τον κουμπαρά του μπουλουκιού. Ακόλουθοι στο μπουλούκι πολλοί, χρωματιστοί και άχρωμοι ζητιάνοι της άνοιξης όλοι με τα όργανα της μουσικής να λιώνουν το κρύο και με πολύ παράκληση μέχρι και ο ήλιος έδειξε τις αχτίδες του τις κρυστάλλινες.
Με ιδιαίτερη επιτυχία αναβίωσε και φέτος πρώτη ημέρα του χρόνου στην Σκοπιά Φλώρινας το έθιμο με τα Μπαμπαρίνια τα οποία ξεκινούν μετά την Θεία Λειτουργία να περνούν από όλα τα σπίτια και τις γειτονιές του χωριού με τη συνοδεία χάλκινων.
Στα φετινά Μπαμπαρίνια στην Σκοπιά ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή των μασκαρεμένων που συμπλέκονται σε χορούς και αστειότητες για την ευνοϊκότερη αναμονή της άνοιξης
Καλή χρονιά με την αναμονή της άνοιξης επί χορού.


Χάρης Κοντοσφύρης