Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Παραδοσιακό φούρνισμα ψωμιού

Το ψωμί στην παραδοσιακή κοινωνία είναι βασικό είδος, διατροφής, συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή. Βασική τροφή του Έλληνα, ταυτίστηκε με την επάρκεια αγαθών και η έλλειψη του με την πείνα. Δεν έλειψε από τον ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι τις μεγάλες γιορτές και τις μεγάλες στιγμές τους ελληνικού βίου. Συνδέθηκε με έθιμα προλήψεις και παραδόσεις.
Φούρνισμα Όταν φουσκώνε το ζυμάρι άναβαν το φούρνο. Στο φούρνισμα οι νοικοκυρές έβαζαν τα ψωμιά από την πινακωτή πάνω στο φτυάρι και στη συνέχεια μέσα στο φούρνο. Η αρχινοικοκυρά φούρνιζε και έκλεινε την πόρτα του φούρνου σφραγίζοντας τη με φρέσκια κοπριά αγελάδας. Σε μισή ώρα την άνοιγε για να ελέγξει και να μετακινήσει τα ψωμιά. Το σάλεμα γινόταν για να φύγει η υγρασία που συγκρατούσαν από κάτω. Όταν γινόταν το ξεφούρνισμα, έβαζαν τα ψωμιά σε πανέρια.