Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΝΘΡΟΝΗ (Τέμπλο)

Η Παναγία εικονίζεται καθισμένη στο Θρόνο, πάνω σε μαξιλάρι που μόλις διακρίνεται δεξιά. Έχει το Χριστό στο αριστερά της χέρι ενώ το δεξί είναι στο γόνατο. 0 Χριστός είναι και αυτός σε μετωπική στάση. Ευλογεί με τα δυο χέρια, τύπος σπάνιος, γιατί συνήθως στο αριστερό χέρι κρατάει ειλητάριο. Η Παναγία φοράει το στέμμα που το κρατούν δυο άγγελοι στα σύννεφά. Δεξιά και αριστερά είναι από μια σειρά στηθάρια, που έχει η κάθε μια εννέα Αγίους.

Ο χιτώνας της Παναγίας έχει βαθύ πράσινο χρώμα, ενώ το ωμοφόριο της είναι πορφυρό με σκουροπράσινη παρυφή. Το κεφάλι και οι ώμοι κοσμούνται με χρυσούς αστέρες, σύμβολα της αειπαρθενίας, τα υποδήματά της είναι κόκκινα, ο Χριστός είναι ενδεδυμένος με υποκίτρινο χιτώνα και ιμάτιο. Το φωτοστέφανό του είναι ένσταυρο.

Η παράσταση της ένθρονης Παναγίας που περιστοιχίζεται από τους αγγέλους, ήταν γνωστή από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης σ' όλες τις περιόδους της βυζαντινής τέχνης. Στην εικόνα τα δυτικά στοιχεία είναι το στέμμα και ο φυτικός διάκοσμος. Αποτελεί εξελικτικό τύπο της ένθρονης Παναγίας των πρώτων χρόνων της βυζαντινής τέχνης. Τα πρόσωπα είναι πλατιά φωτισμένα.

Είναι ανυπόγραφη και προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, αλλά από διαφορετικό εργαστήριο εκείνης του Χριστού Μεγάλου Αρχιερέα.

Από την εργασία του Λεωνίδα Ζώλη με τίτλο: "Σκοπιά, Ιστορία και παράδοση"